GK Today By ColorConvert.org
Most 15 Important Current Affairs MCQ As On 08 November 2023

Most 15 Important Current Affairs MCQ As On 08 November 2023



Most 15 Important Current Affairs MCQ As On 08 November 2023

Current Affairs is a crucial part of the preparation for various competitive entrance exams and government exams. With Current Affairs 2023, candidates preparing for exams such as UPSC, IAS, banking, SSC, and other government jobs can stay updated with current affairs in India and around the world.

Our Current Affairs 2023 in English page provides the latest information on Current Affairs 2023. Below, you can find Current Affairs 2023 in Hindi. Questions related to current affairs play a vital role in all competitive exams conducted in India, and it is essential for all aspirants to study current affairs daily.

Therefore, through this article, we bring to you a compilation of important questions and answers related to the daily current affairs of 08 November 2023. Through this daily current affairs article, we present questions and answers related to events happening daily in India and the world, including geographical, economic, political, and new initiatives.


Most 15 Important Current Affairs MCQ As On 08 November 2023

Time:- 5 Minutes




Q1. Which Indian Institute of Technology has developed a solution to tackle Delhi's air pollution crisis using artificial rain?  

(a). IIT Delhi

(b). IIT Bombay

(c). IIT Kanpur

(d). IIT Kharagpur

Ans: IIT Kanpur

Q2. What is the organization behind the INFUSE mission, which aims to study the Cygnus Loop supernova remnant?  

(a). ISRO

(b). NASA

(c). ESA

(d). SpaceX

Ans: NASA

Q3. Which city in Gujarat is the first to have an Indian Navy warship named after it?  

(a). Surat

(b). Ahmedabad

(c). Rajkot

(d). Vadodara

Ans: Vadodara

Q4. What is the name of the world's first Artificial Intelligence Safety agreement?  

(a). Bletchley Declaration

(b). Frontier Declaration

(c). Global AI Safety Declaration

(d). Universal AI Safety Agreement

Ans: Bletchley Declaration

Q5. Which city in India has topped the list of most polluted cities in the world, according to the data from the Swiss Group IQAir?  

(a). Kolkata

(b). New Delhi

(c). Mumbai

(d). Chennai

Ans: New Delhi

Q6. Which state has the highest percentage of deaths in road accidents according to the report 'Road Accidents in India-2022'?  

(a). Uttar Pradesh

(b). Madhya Pradesh

(c). Tamil Nadu

(d). Karnataka

Ans: Uttar Pradesh

Q7. On what day is the International Day for Preventing the Exploitation of the Environment in War and Armed Conflict observed?  

(a). November 5th

(b). November 1st

(c). November 6th

(d). November 7th

Ans: November 6th

Q8. What medal did the Indian junior men's hockey team win at the Sultan of Johor Cup 2023?  

(a). Silver

(b). Bronze

(c). Gold

(d). None of the above

Ans: Silver

Q9. Which cricketer became the first player to be timed out in an international cricket match?  

(a). Tamim Iqbal

(b). Angelo Mathews

(c). Shakib Al Hasan

(d). Mustafizur Rahman

Ans: Angelo Mathews

Q10. What percentage of FDI has been approved for Sweden's Saab to establish a new manufacturing facility in India?  

(a). 50%

(b). 74%

(c). 99%

(d). 100%

Ans: 100%

4 March 2024 Current Affairs | Today Current Affairs in Hindi – करेंट अफेयर्स 2024

Time:- 5 Minutes